top of page

Veranderingen

Bijgewerkt op: 11 jan. 2021

Gewoontes doorbreken is moeilijk. Herken je dat?


We maken ons gewoontes aan, die veilig aanvoelen omdat we ze al meerdere keren herhaald hebben. Waar ze vandaan komen realiseren we niet (meer). Meestal zijn het ook handelingen, gedachten of gedrag die ons leven 'schijnbaar' gemakkelijker maken.

Wanneer je verder exploreert waar je dit geleerd hebt kan je situaties bedenken, die tot een bepaald gedrag, handeling of gedachte geleid hebben. Je hebt het in je opvoeding geleerd, door eens een probleem gehad te hebben of ergens iets over gelezen of gezien. En je vond het gewoon leuk.

Juist, onze waarnemingen gebeuren door onze zintuigen, die dit verder in ons lichaam en geest verwerken. Bevestiging hiervan vind je in verschillende wetenschappelijke studies. Daaraan worden altijd emoties gekoppeld, die weergeven of je er prettig bij voelt of niet.

Tot hier lees je niets nieuws.


Overtuigingen, hoe ontstaan ze?

Wat nu als je gedachten, handelingen of gewoontes hebt die je belemmeren? Je wil bijvoorbeeld vermageren, hebt al honderd keer geprobeerd een dieet te volgen. Toch lukt het nooit om het vol te houden!


Ook daarbij kan je de invloed ontdekken van wat je ooit hebt geleerd. Leren is conditioneren, éénmaal je het kent ga je het altijd herhalen wanneer je het nodig hebt. Het wordt een automatisme. Vb: je krijgt een hongergevoel, dan ga je onmiddellijk aan eten denken en proberen iets te eten. Ergens in je lichaam zorgt een signaal voor actie. In normale omstandigheden is hier ook geen probleem. Wat nu als je omwille van pijnlijke ervaringen steeds beloond werd met eten of je jezelf weer beloonde met eten. Wat ga je dan doen wanneer je opnieuw een pijnlijke ervaring ervaart? Eten? Of ga je het eten vervangen door alcohol, drugs, ongecontroleerde emoties...?

Veranderingen in gewoonten, overtuigingen, gedrag dat je al enkele keren tot jaren hebt herhaald is inderdaad niet makkelijk. Wat hierbij kan helpen is de oorzaak kennen van dit aangeleerd gedrag. En dat is ook niet gemakkelijk. Dit vraagt werken met de data die je ooit hebt opgeslagen in je onderbewuste brein.

Waarom zou je dit doen? Wat dacht je ervan om meer energie te hebben? Welke invloed zou meer energie in je leven hebben? Dit is een persoonlijke vraag voor jou. Wil je met onbeantwoorde vragen blijven leven of zou het een oplossing zijn om de gevolgen van gebeurtenissen te kennen en te weten waarom je bepaalde ideeën en bepaald gedrag ontwikkeld hebt?

Laat ik even vertellen over mezelf.


Regelmatig kwam ik in conflict situaties terecht. Dit was soms heel banaal, en soms heel intens voor mezelf. Wanneer ik dan weer naar huis toe ging of alleen was, ondervond ik dit als storend. Dan deed ik hele gesprekken in mijn hoofd om mijn gedrag en mijn visie duidelijk te maken. Voornamelijk zocht ik dan ook de oorzaak bij de andere partij. Die begreep mij niet, sprak achter mijn rug, wou mij benadelen, enz...


Toen ik later de PMA opleiding gevolgd heb, heb ik de ware betekenis van al deze gebeurtenissen ontdekt. Door wat in mijn verleden (lees fundament) een rol had gespeeld, was ik de overtuiging ontwikkeld dat andere mensen niet betrouwbaar waren en dat ze in je gezicht dit zeggen en achter de rug dat. Wat voor mij dan een leuk gesprek was geweest kreeg plots een heel andere betekenis.

Gebeurtenissen met ouders en met een groot-nonkel en veel kleur hebben betekenis aan mijn gedrag gegeven.


Kleuren worden triggers

Dit zijn wel mijn handelingen die ik uit angst voor de gevolgen ontwikkeld heb. Daar heb ik geleerd wat liegen is en hoe betrouwbaar volwassenen zijn tegenover kleine kinderen. Hoe emoties worden verborgen. Toch blijven dit mijn eigen gevoelens en emoties. Iemand anders zou daar met zijn eigen ‘denkbeeldige’ rugzak op een eigen manier op reageren.

De deelname aan PMA opleiding en de oefeningen hebben mij heel wat betere inzichten gegeven in mijn leven.

Andere mensen hun emoties kan je niet beoordelen, wel je eigen emoties. Hiermee bedoel ik dat je kunt te weten komen welke invloed gebeurtenissen je keuzes bepaald hebben. Dit kan je niet weten van anderen mensen. Zelf niet als ze je in vertrouwen allerlei toevertrouwen, gewoon omwille dat dit een zeer complex gegeven is.


Zelf had ik ontdekt hoe mijn visie ontwikkelde door verschillende gebeurtenissen. En het resultaat is dat ik conflicten zelf kan verwerken, de bron van ergernis zit altijd bij mezelf. Ik laat toe wat voor mij de betekenis was van gebeurtenissen uit mijn verleden. Ik neem meer initiatief, heb meer energie, durf meer gesprekken aangaan, enz…


Voor andere mensen ben ik misschien veranderd, voor mezelf ben ik meer mezelf.
37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page