top of page

Verslaving doorprikken

Foto van schrijver: miekebaksteenmiekebaksteen

Bijgewerkt op: 27 okt 2021



Wanneer kan je bewust worden van verslavingen? Eerst en vooral is het belangrijk om te begrijpen wat een verslaving is. Ik geef enkele definities weer die je ook op google vind.


* Een toestand waarin een persoon fysiek en-of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is. (https://nl.wiktionary.org/wiki/verslaving)

* Een verslaving is een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit een substantie als drugs, alcohol of nicotine. Men kan ook verslaafd zijn aan eten, geneesmiddelen, koffie of snoep. Een verslaving kan psychisch en-of lichamelijk zijn. Bij een lichamelijke verslaving is de manier waarop het lichaam functioneert veranderd door langdurig gebruik van een middel. In dergelijke gevallen krijgt de verslaafde zonder de betreffende substantie lichamelijke `ontwenningsverschijnselen.` (Encyclo.NL) * Verslavingen zijn geestelijke en-of lichamelijke aandoeningen, waarbij de verslaafde geen grenzen meer kent in zijn hunkering naar een of andere drug of aangename bezigheid (gokken, geld, racen). Kenmerkend is dat een bepaalde gedragsvorm het leven van de betrokkene totaal overheerst en dat dit gedrag doel op zichzelf is. Bij een verslaving aan drugs en alcohol komt daar nog de lichamelijke afhankelijkheid bij, waardoor bij stoppen allerlei onthoudingsverschijnselen optreden. De psychische afhankelijkheid moet echter ook niet onderschat worden. (Encyclo.NL) Over deze laatste zin wil ik het even hebben. Een verslaving heeft altijd een begin. Je maakt gebeurtenissen mee die voor jou heel veel betekenis hebben. Veel van die gebeurtenissen kunnen leuk zijn. Daaruit ga je geen verslavingsgedrag ontwikkelen. Wanneer gaat iemand dan wel verslaafd worden? Sommige gebeurtenissen hebben zoveel weerslag op je leven dat je een methode zoekt om de pijn niet meer te voelen. Dat kan middelengebruik zijn: roken, drinken, drugs, medicatie, eten, operatie.... en voor je het weet kan je nietmeer zonder en heb je zelfs meer en meer nodig.

Het kan ook om activiteiten gaan: gokken, spelletjes, GSM, poetsen... en voor je het weet zijn dit patronen in je leven, de gevolgen zijn niet te schatten. Soms creëer je gedachten, overtuigingen die je hele leven beïnvloeden. Deze overtuigingen hebben effect op de keuzes die je maakt. Ze belemmeren je mogelijkheden en dromen waar te maken.


Misschien herken je zo een aantal overtuigingen:

- Ik kan dat niet. - Ik kan niemand vertrouwen..... - Niemand heeft mij graag...

- Wat ik zelf doe is beter... - Als ik het juiste medicijn heb gaat het beter met mijn gezondheid... - Ik kan nog even ... doen, dan kunnen ze niets van mij zeggen. - Ik wil het eigenlijk niet doen, maar wat gaan ze dan van mij denken? Dus zeg ik ja, en ik denk nee nee nee. Ik kan zo nog wel effen doorgaan. Niemand is vrij van belemmerende gedachten.


Maar wat als je leven beheerst wordt door deze gedachten? Kan je ze oplossen? Ja zeker. Dit is totaal geen vingerwijzing. Je kiest immers vanuit je eigen bagage. Belangrijk is dat je de bron kent van je gedrag en gedachten. Waar en wanneer zijn ze ontstaan? Was je in je jonge leven dikwijls ziek? Wat was daar de oorsprong van? Hebben ze je vaak gezegd dat je moest opletten om niet ziek te worden? Heeft je omgeving je vaak gezegd dat je het niet kon? Ben je het uiteindelijk zelf gaan geloven en heb je daarvan een overtuiging gemaakt? Veel vragen, en de rode draad kunnen oppakken kan je helpen om van die overtuigingen los te komen. Het is letterlijk een bevrijdend proces waar je door gaat.

Ben je gelukkig op de manier waarop je leeft, goed zo. Ben je nieuwsgierig hoe het bij je gewerkt heeft? Maak dan maar kennis met je innerlijke reis. Aan jou de keuze.







 
 
 

Comments


bottom of page